Als u uw kozijn wilt vervangen en direct wil voorzien van isolatieglas, is het van belang niet alleen te kijken naar de isolatiewaarde van het glas. Maar belangrijk is ook om naar de waarde van het gebruikte materiaal van de raamkaders (hout, aluminium of kunststof) te kijken. Los van de overige voordelen en nadelen van hout, is de isolerende werking daarom punt om in acht te nemen. Aluminium isoleert het minst. Kunststof heeft de beste isolatiewaarde. Hout zit daar tussenin.

Een groot oppervlakte van de gevels van een woning bestaat uit kozijnen, ramen en deuren. Voor een goede isolatie is het van belang om warmteverlies door o.a. raamkaders en beglazing te beperken. Dat is goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu. Om te achterhalen welke isolerende eigenschappen een houten kozijn en de beglazing heeft, kijken we naar de zgn. gecombineerde U waarde. Een andere belangrijke factor is de wijze waarop de plaatsing van een kozijn gebeurd. Hierover later meer.

ISOLERENDE EIGENSCHAPPEN: DE U WAARDE

De isolatiewaarde wordt weergegeven in de U waarde (ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd) en is de hoeveelheid warmte die verloren gaat. Hoe lager de U waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking. De U waarde wordt uitgedrukt in W/m2 K oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m2) verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant.

De standaard U waarde van een houten kozijnen is 2,4 W/m2 K. Maken we een kozijn echter van Dark Red Meranti, zoals IJmond Timmerfabriek in 99% van de gevallen doet, dan is deze waarde 1,6 W/m2 K. Voor Vuren geldt zelfs een waarde van 1,3 W/m2K. We lichten de verschillende houtsoorten en de invloed van de gecombineerde U waarde in het artikel ‘Gevolgen bouwvesluit 2012 voor houten kozijnen nader toe.

De isolatiewaarde van de beglazing wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  1. Het aantal glasplaten (enkel, dubbel, driedubbel).
  2. De spouwvulling. Droge lucht of (edel)gas.
  3. De spouwafstand. Hoe groter de afstand tussen de glasplaten, hoe beter de isolatie.
  4. De eventueel aanwezige warmte reflecterende coating op de glasplaat.

Om inzicht in de isolatiewaarde te geven in de meest gangbare vormen van beglazing:

  • Enkel glas : 5,7 W/m2K
  • Dubbel glas : ca. 3 W/m2K
  • HR glas : tussen de 1,6 en 2,0 W/m2K
  • HR+ glas : tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K
  • HR++ glas : minder dan 1,2 W/m2K

CONCLUSIE

De isolatiewaarde van het kozijn en van het glas bepalen dus gezamenlijk de isolatiewaarde van het gehele raam. Hoe u de uiteindelijke U waarde bepaalt voor het gehele raam leggen we in dit artikel uit.