U heeft uitgebreid research gedaan. Voordelen en nadelen van houten kozijnen tegenover die van kunststof gezet. Prijzen vergeleken. En uiteindelijk heeft u gekozen voor hout, want er kan niets op tegen dit unieke natuurproduct met dat authentieke houtnerfpatroon en warme uitstraling. Ook viel u voor het duurzame en betrouwbare karakter van hout. Maar is dat ook een milieubewuste keuze?

Jazeker! Met de keuze voor houten kozijnen, maakt u de beste keuze voor uzelf en onze planeet. Het productieprocedé van hout is immers milieuvriendelijker dan dat van kunststof: van verantwoorde houtkap tot het recyclen na een standaard levenscyclus van meer dan 50 jaar.

HOUT IS EEN NATUURPRODUCT

Even vanaf het begin. De basis is de natuur. Hardhout wordt verantwoord gekapt, alvorens het getransporteerd wordt naar onze timmerfabriek. Mits duurzaam beheerd (FSC-keurmerk), kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Afhankelijk van de houtsoort kunnen bomen na 20 tot 120 jaar geoogst worden. Voor de winning en productie is weinig energie nodig en dat leidt dus tot een lage CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld zo’n 0,9 ton CO2 per m3. Bovendien heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur. Het proces dat uiteindelijk leidt tot kunststof of aluminium kozijnen kost veel meer energie. Bovendien is voor die producten aardolie de basis. Een grondstof waar eeuwen voor nodig zijn om tot ontwikkeling te komen.

Dus buiten het feit dat hout mooi, sterk, veelzijdig, veilig en goed te onderhouden is, is hout ook nog eens milieuvriendelijk: isolerend en recyclebaar!

  • ISOLEREND

Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Muuraansluitingen van houten kozijnen zijn goed gedetailleerd en voorkomen daardoor onnodige warmteverliezen. Aan de EPC-normen wordt door houten kozijnen eenvoudig voldaan. Het toepassen van houten kozijnen in een woning of pand bespaart gedurende de totale levensduur van het pand veel energie. Hoe dat precies zit lichten we in een ander artikel nader toe.

  • RECYLEBAAR

Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Een toepassing is om het te gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld spaanplaten. Een andere mogelijkheid is om brandstofkorrels te maken voor gebruik in energiecentrales, kalk- en cementfabrieken. Of bijvoorbeeld pellets van restmateriaal voor in de openhaard. Hiermee kan worden bespaard op olie- en gasgebruik of kolen, terwijl door de hoge temperaturen geen residu overblijft. Hout is volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.