Het hout niet op

De balans vinden tussen kwalitatieve houtproductie en duurzaamheid

Het hout niet opElke dag in de week, ieder uur van de dag en iedere minuut van het uur verdwijnen er maar liefst 36 voetbalvelden aan bos door het kappen van hout. Deze ontbossing moet en kan bestreden worden. Om zelf een bijdrage te leveren, hanteert IJmond Timmerfabriek de kreet: “Het Hout Niet Op”. Deze kreet slaat op het continu zoeken naar mogelijke bijdrages te leveren aan de juiste balans tussen houtproductie en duurzaamheid.

Deze gedachte is een factor die altijd in acht wordt genomen tijdens de bedrijfsvoering, de dagelijkse productie en onze nazorg. Waar mogelijk kijkt IJmond Timmerfabriek altijd naar de juiste compromis. Niet alleen op het gebied van ontbossing, maar ook naar de beperkingen van CO2 uitstoot. Want de wereldwijde ontbossing zorgt jaarlijks voor 15% van alle CO2-uitstoot.

Op deze pagina kunt u lezen hoe wij ons steentje bijdragen. Echter, het hout niet op; wij zijn altijd opzoek naar nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

DUURZAAM INKOPEN

Partners die meedenken aan de toekomst

Als het gaat om het inkopen van bouwmateriaal staat natuurlijk de kwaliteit het allerhoogst in ons vaandel, maar duurzaamheid is toch ook een kwaliteit? Bovendien gaan de beste kwaliteit en duurzaamheid prima samen.

Waar mogelijk zal de voorkeur van IJmond Timmerfabriek dan ook altijd uit gaan naar leveranciers die ons gedachtegoed delen. Zo ook de grootste leverancier; onze houtleverancier. Deze partij is proactief bezig op het gebied van duurzaamheid. Zo behalen en behouden zij alle denkbare certificaten op het gebied van duurzame houtproductie.

DUURZAAM PRODUCEREN

Iedere constructie zo zuinig mogelijke produceren

Hoewel IJmond Timmerfabriek met alle houtsoorten werkt, wordt het merendeel van de constructies geproduceerd met de houtsoort meranti. Meranti biedt sterke, kwalitatieve constructies en heeft gelijkertijd een duurzaamheidsklasse van “beperkt duurzaam tot duurzaam”; een mooie balans tussen de beste kwaliteit voor de klant en de besparing van het milieu. Ook is al ons meranti hout voorzien van het MTCS keurmerk.

Als er een grondverf coating wordt toegepast op onze houtconstructies, gebruiken wij verf van Sigma, markleider en een vooruitstrevende organisatie op het gebied van duurzaamheid.

DUURZAAM WERKEN

Het productieproces levert een bijdrage

Het team van IJmond Timmerfabriek wordt gemotiveerd om zelf een bijdrage te leveren aan “Het Hout Niet op”. We verspillen minimale hoeveelheden hout door goede sortering van de reststukken na productie, scheiden het (rest)afval gaan zorgvuldig om met milieubelastende producten. We recyclen het restproduct tot zgn. ‘houtpellets’ door zaagsel onder hoge druk samen te persen. Deze houtpellets geschikt voor het stoken van houtkachels en de pellets zijn CO2-neutraal.

Daarnaast zijn wij een erkend SBB leerbedrijf, waarbij we naast het ambacht zelf, ook ons gedachtegoed ten aanzien van duurzaamheid overbrengen op jongere generaties.

WIST U DAT HOUT VEEL (DUURZAME) VOORDELEN HEEFT T.O.V. KUNSTSTOF?