Hout onderhoud; fraaie houten kozijnen met een lange levensduur

Tips voor het mooi en gezond houden van uw houten kozijnen door het juiste onderhoud

De levensduur van houten kozijnen is afhankelijk van het gebruikte soort hout. Hout wordt ingedeeld in verschillende klasse, waarbij hardhoutsoort Meranti – zoals door ons veelal toegepast – komt uit de hogere klasse en bij juist onderhoud zo’n 50 tot 75 jaar meegaat. Houtsoorten als grenen of vuren komen uit een lagere klasse en gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee.

De natuurlijke uitstraling van houten kozijnen en deuren is niet te evenaren door andere materialen. Om de uitstraling te behouden is onderhoud nodig. Geen enkel product is onderhoudsvrij, ook kunststof niet in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Belangrijk is om het buiten kozijnwerk schoon te maken en het hang- en sluitwerk te onderhouden. Het voornaamste onderhoud is echter de periodieke schilderbeurt. Een goed verf-laksysteem beschermt het hout namelijk tegen grillige weersinvloeden. Naast dat het fraaier staat gaan de kozijnen ook significant langer mee.

Houten kozijnen vragen het juiste onderhoud en dat is waarschijnlijker minder dan u verwacht:

Één keer per jaar reinigen en hang- en sluitwerk controleren

Hout leeft en door weersinvloeden en temperatuurverschillen kunnen uw houten kozijnen krimpen of uitzetten. Daardoor kunnen kleine gleuven ontstaan waar vuil tussen blijft zitten. Het is daarom belangrijk dat u uw houten kozijnen minstens 1 keer per jaar voorzichtig schoonmaakt met lauwwarm water, een zachte allesreiniger en een zachte doek die geen krassen achterlaat.

Belangrijk is ook het onderhoud van het hang- en sluitwerk. Dit zijn de bewegende delen van de kozijnen. Als u de scharnieren van deze delen één à twee keer per jaar smeert met een smeermiddel, gaan ze weer soepel open en dicht.

hout onderhoud houten kozijnen

Slechts één Schilderbeurt per 10 jaar

Alle houten kozijnen van de IJmond Timmerfabriek worden zoals vermeld geproduceerd in Premium kwaliteit. Een belangrijk onderdeel van dit kwaliteitskeurmerk is het toepassen van een duurzame laag grondverf. Zo worden in onze spuitcabine de houtconstructies tot in de kleinste hoekjes voorzien van een beschermende grondlaag. Hiervoor gebruiken wij de isolerende, dekkende systeemgrondverf van Sigma; Sigmalith PE30. Dankzij deze grondlaag blijven uw houten kozijnen jarenlang beschermd tegen UV-straling, vocht en extreme weersomstandigheden.

IJmond Timmerfabriek adviseert om hardhouten kozijnen eens in de 10 jaar te schuren en schilderen, mits het juiste verflaksysteem gebruikt wordt. Omdat zachthout vochtgevoeliger is, is het verstandig om grenenhouten kozijnen eens in 2 jaar te schuren en schilderen. Uw woning hoeft dus niet meer zo vaak in de stijgers te staan als vroeger, waardoor de misvatting dat houten kozijnen erg onderhoudsintensief zijn van tafel kan.

Het zelf schilderen van uw kozijnen is bovendien niet zo moeilijk als u zou denken. Hieronder leggen wij u uit hoe u dit gemakkelijk zelf kunt doen.

VOORBEREIDING

Volg onderstaande stappen voor een goede hechting

  • U kunt uw houten buitenkozijnen het beste schilderen wanneer het niet regent of vochtig is en niet in de volle zon. Een temperatuur tussen 10 en 20°C is ideaal voor de verf.
  • Ontvet uw houten kozijnen grondig met een scheut ammoniak. Laat dit even drogen.
  • Schuur het kozijn licht op in de richting van de houtvezels. Gebruik hiervoor droog schuurpapier met korrel P80 tot P120. Hierdoor zal de verf beter hechten.
  • Bladdert de verflaag af, dan moet u die hele verflaag eerst volledig verwijderen. Gebruik hiervoor een schuurmachine, verfafbrander of afbijtmiddel.
  • Gaten of spleten kunt u opvullen met een acrylkit voor voegen of een vulmiddel voor buiten. Schuur dit wanneer het droog is licht op en verwijder het stof met een borsteltje.
  • Plak muren, beslag en scharnieren af met schilderstape, en bedek de vensterbank met plastic folie.

HOUTEN KOZIJNEN LAKKEN

Geef uw kozijn de gewenste kleur

  • Breng als eerste een laag primer aan. De primer zorgt ervoor dat het hout verzadigt, waardoor u de lak makkelijker aan kunt brengen
  • Schuur wanneer het droog is de primer licht op en breng een eerste laag lak aan met een platte zachte kwast
  • Laat de eerste laag 24 uur drogen. Schuur het kozijn daarna opnieuw licht op en breng een tweede laag lak aan.
  • Verwijder de tape voordat de laatste laklaag droog is

HULP NODIG MET UW HOUT ONDERHOUD

Onze ervaren vakmannen helpen u graag

Heeft u hulp nodig bij het hout onderhoud van uw houten kozijnen? Ons team staat dagelijks klaar om op locatie bij zowel bedrijven als particulieren alle voorkomende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren.

Ook kunt u uw kozijnen jaarlijks laten schoonmaken en controleren. Bovendien kunnen wij direct ter plekke kleine onderhoudswerkzaamheden verrichten in dien noodzakelijk. Zo garandeert u een veel langere levensduur op uw houten kozijnen, doordat wij een oogje in het zeil zullen houden.

Een volledige schilderbeurt van uw woning behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Graag komt IJmond Timmerfabriek bij u langs op locatie om het een en ander op te nemen, om vervolgens een vrijblijvende offerte voor u op te stellen.

Neemt u hiervoor contact op, of kom eens op de koffie bij ons in de Timmerfabriek in Wijk aan Zee.

DE MOGELIJKHEDEN VAN HOUT ONDERHOUD EN/OF SCHILDERWERK BESPREKEN?