Houten of kunststof kozijnen; de voordelen van hout

Hout is mooi, veelzijdig en duurzaam

De keuze tussen toepassing van houten- of kunststofkozijnen is veelal een persoonlijke. Het mooie van houten kozijnen is dat het echte natuurproducten zijn. Als u houten kozijnen neemt, krijgt uw pand daardoor een warme uitstraling. Door het natuurlijke houtnerfpatroon in het houten kozijn heeft u altijd een uniek product. Daarom zijn wij ook liefhebbers van hout en de toepassing daarvan.

De natuurlijke uitstraling van houten kozijnen en deuren is niet te evenaren door andere materialen. Kozijnen en deuren worden al sinds mensenheugenis gemaakt van hout. Hout heeft zich door de eeuwen heen bewezen duurzaam en betrouwbaar te zijn. Hout is mooi, sterk, veelzijdig, milieuvriendelijk, recyclebaar, veilig, isolerend en goed te onderhouden.

Met de keuze voor onze houten kozijnen, maakt u de beste keuze voor uzelf en onze planeet. Heeft u naar aanleiding van deze pagina vragen of wilt u het een en ander nader toegelicht hebben? Dan horen wij natuurlijk graag van u.

houten of kunststof kozijnen ijmond timmerfabriek

De juiste verfkeuze zorgt ervoor dat een houten kozijn voor 10 jaar niet geschilderd hoeft te worden

Houten kozijnen zorgen voor meer energiebesparing en zijn duurzamer in productie

Houten kozijnen zijn inbraakwerend, veilig en makkelijk te repareren bij inbraakschade.

Houten of kunststof kozijnen? De feiten:

Kozijnen, ramen, deuren of dakkappellen: met hout zijn de mogelijkheden eindeloos!

Houten kozijnen gaan minstens zo lang mee als kunststof kozijnen

Kozijnen zijn een grote investering en daarom is het belangrijk dat de kozijnen lang meegaan. De vraag “houten of kunststof kozijnen” met betrekking tot de levensduur valt echt niet meer in het voordeel van kunststof, terwijl veel mensen dit toch nog steeds denken. Als u namelijk kiest voor Premium houten kozijnen is de levensduur geen enkel probleem.

De levensduur van houten kozijnen is afhankelijk van de kwaliteit van het hout. Hardhouten kozijnen hebben doorgaans een langere levensduur (minstens 50 jaar!) en vragen minder onderhoud dan zacht houten kozijnen. De Premium kozijnen van IJmond Timmerfabriek worden daarom standaard gemaakt van hard Maranti hout.

De kwaliteit is te behouden door de kozijnen regelmatig te controleren, beschadigingen bij te werken en te beoordelen wanneer onderhoud nodig is. Meer informatie over het onderhouden van uw kozijnen vind u hier.

Kleuren kunnen eenvoudig en relatief goedkoop worden aangepast gedurende de gehele levensduur van een kozijn. Voor een andere uitstraling in uw woning hoeft u dus geen nieuw kozijn te laten plaatsen, wat ook mee helpt aan de lange levensduur.

De juiste verfkeuze zorgt voor een onderhoudsvrij kozijn voor 10 jaar

Houten kozijnen vragen meer onderhoud dan kozijnen, maar tegenwoordig hoeft u dit steeds minder vaak te doen. Het belangrijkste onderhoud bestaat uit de periodieke schilderbeurt. Mits u gebruik maakt van de juiste verf dan is een schilderbeurt eens in de 10 jaar voldoende bij hardhouten kozijnen. Een nieuwe schilderlaag zorgt ervoor dat de uitstraling van houten kozijnen behouden blijft en dient tevens als beschermlaag tegen verkleuring en aantasting door het weer.

De Premium houten kozijnen van IJmond Timmerfabriek worden standaard geleverd met Sigmalith PE30 grondlaag.

Houten kozijnen zijn CO2 neutraal

Tijdens de productie van bouwmateriaal zoals kunststof slaan fabrieken grote hoeveelheden CO2 uit, bij een goed gecontroleerde houtproductie is dit echter niet het geval. De uitstoot wordt zelfs beperkt. Bomen vangen namelijk CO2 op en werken als een natuurlijke filter. Tijdens de productie, verwerking en het gebruik wordt de CO2 opgeslagen in het hout, die pas vrijkomt bij de verbranding.

Bovendien zijn de gecontroleerde bossen, zoals de bossen die vanuit de houtindustrie gecontroleerd worden, nog effectiever in het filteren van de CO2. Deze bossen gaan dus niet alleen de ontbossing tegen, maar ook de CO2 uitstoot!

Houten kozijnen zorgen voor meer energiebesparing

Houten kozijnen isoleren voor een groot deel vanzelf door de isolerende eigenschappen van het hout. Daarnaast is hout een slechte geleider. Wanneer de lucht tegen het hout aankomt wordt die voor een groot deel tegengehouden. De warmte zal dus niet doorgegeven worden naar buiten toe en omgekeerd.
De isolatiewaarde van houten kozijnen is hoger dan die van een kunststof kozijn en zorgt dus voor meer energiebesparing.

Voor iedere bouwmethode en woningstijl

Wilt u uw kozijn klassiek, modern, of helemaal strak, met een boog, extra hoeken of speciale details? Houten kozijnen zijn zeer veelzijdig wat betreft de ontwerpvrijheid en zijn aanpasbaar aan uw woningstijl. Daarnaast is de kleurvrijheid van houten kozijnen grenzeloos. Altijd de kleur die u wilt, aan te passen naar uw smaak wanneer u maar wilt.

Houten kozijnen kunnen in elke bouwmethode worden toegepast; traditioneel, prefab of houtskeletbouw. Een houten kozijn is eenvoudig passend te maken en daarom zijn houten kozijnen ook ideaal voor renovatiewerkzaamheden of snelle reparatie- of herstelwerkzaamheden.

Houten kozijnen zijn brandwerend

Houten kozijnen hebben aantoonbaar een hoge brandveiligheid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoeing van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding van houten kozijnen nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

Houten kozijnen zijn inbraakwerend

Houten kozijnen zijn standaard inbraakwerend en spelen een belangrijke rol bij de veiligheid van uw dierbare huisgenoten. Daarnaast zadelen dieven u bij raakschade van kunststof of aluminium kozijnen vaak op met onherstelbare beschadigingen waardoor het nodig is uw complete kozijn te vervangen. Bij houten kozijnen is het vaak mogelijk sporen van braak, vandalisme en mechanische beschadiging onzichtbaar weg te werken.

Met houten kozijnen kiest u voor duurzaamheid, ook op de lange termijn en voor toekomstige generaties.

Lees alles over onze manier van duurzaam inkopen, produceren en werken.

IJMOND TIMMERFABRIEK BIEDT EEN BREED SCALA AAN HOUTEN KOZIJNEN